Відокремлений структурний підрозділ "Новокаховський політехнічний фаховий коледж Національного університету "Одеська політехніка"

logo

Обери своє майбутнє - заповни анкету для вступу до НПФК Одеської політехніки! Анкета для абітурієнта: https://form.jotform.com/232982221910048 Заповнюй анкету для абітурієнта за посиланням! https://form.jotform.com/232982221910048

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

23 травня 2023 року кураторами НПФК Одеської політехніки були проведені виховні години зі студентами, присвячені Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу,  під час якої було зазначено основну інформацію щодо події, а саме 18 травня 2023 року виповнюється 79 років від початку депортації радянським режимом кримських татар із Криму. Згідно з ухвалою Верховної Ради України, день 18 травня оголошено Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

За офіційними даними було депортовано 183 144 особи; за татарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46% депортованих.

У 2016 році Верховною Радою України перейменовано 75 одиниць адміністративно-територіального устрою АР Крим та м. Севастополь, назви яких містили символіку комуністичного тоталітарного режиму. За рекомендацією Українського інституту національної пам’яті переважній більшості перейменованих населених пунктів повернуто історичні кримськотатарські назви, що стало практичною реалізацією передбаченого статтею 3 Закону України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою» забезпечення Державою права депортованих осіб на повернення історичних назв населених пунктів, що були перейменовані за часів СРСР у зв’язку із здійсненням депортації.

На виховній годині обговорені документальні та художні фільми з тематики геноциду кримськотатарського народу.