Відокремлений структурний підрозділ "Новокаховський політехнічний фаховий коледж Національного університету "Одеська політехніка"

logo

Обери своє майбутнє - заповни анкету для вступу до НПФК Одеської політехніки! Анкета для абітурієнта: https://form.jotform.com/232982221910048 Заповнюй анкету для абітурієнта за посиланням! https://form.jotform.com/232982221910048

Практичний психолог

  
Ніколенко Олена Петрівна
     Основним змістом діяльності практичного психолога у коледжі є надання допомоги у вирішенні проблем і налагодженні міжособистісних стосунків з оточуючими, а також збереження психічного здоров’я всіх учасників навчально-виховного процесу нашого закладу.
Отже:
   якщо ви хочете розібратися у своїх психологічних проблемах, покращити свій настрій, визначитися нарешті у прийнятті важливого для вас рішення;
  якщо ви зіткнулися з труднощами у навчанні: побоюєтеся відповідати біля дошки, не можете порозумітися з викладачами, адаптуватися у новому колективі та ін.;
   якщо у вас назріває конфліктна ситуація з батьками, важко знайти спільну мову з друзями чи просто необхідно виговоритися – практичний психолог чекає на Вас. Практичний психолог працює з 8.00 до 16.00.
 

Як не з'їхати з глузду вдома під час карантину: 12 порад

 Щодня в Україні посилюють карантинні заходи, а перебування вдома залишається найефективнішим способом захисту від коронавірусу. Буває складно тримати себе в руках під час вимушеної самоізоляції, тож виникає питання - як не з'їхати з глузду. Ось 12 домашніх занять, які будуть тримати ваше психологічне здоров'я в тонусі.

1. Онлайн-навчання та самоосвіта

 Період карантину - це найкращий момент, щоб руки вже нарешті дійшли до тієї справи, яку ви роками відкладаєте. Хочете вивчити англійську, опанувати нову професію, чи стати кращим у своїй? Зараз у вас багато часу, щоб цим зайнятися. Це допоможе завжди тримати ваш мозок в тонусі та відволіче від домашньої рутинної роботи, яка, до речі, теж є хорошою профілактикою від стресу.

2. Заняття спортом

 Погодьтесь, ви давно вже відкладаєте фізичні вправи на завтра, чи, можливо, на понеділок. Якщо так, то зараз фізичне навантаження як ніколи актуальне, адже карантин нас позбавив прогулянок та постійного руху. Рух потрібен не лише для підтримки фізичного здоров'я, а й психологічного. Ви можете постійно відчувати апатію та втому, через брак фізичного навантаження. Спробуйте раз на день займатися спортом хоча б 15 хвилин і ви одразу відчуєте прилив енергії та заряд мотивації. Спорт та правильне харчування покаже вам результати вже до кінця карантину. Це найкраще, що ви можете зробити для себе. Гарне тіло - протидія стресу.

3. Ревізія гардеробу

 Вважається, що перебір вашого гардеробу - це дуже заспокійливе заняття. Перебір речей у шафі - це своєрідний ритуал прощання зі старими речима. З психологічної точки зору, це даватиме вам надію на те, що у ваше життя прийде щось нове, навіть якщо це буде кофтинка.

4. Кулінарні експерименти

 Ви навіть не уявляєте скільки вишуканих страв можна створити зі звичайних продуктів у вашому холодильнику. Якщо вам набридло постійно готувати ті ж самі страви по колу, то приступіть до кулінарних експериментів. З давніх часів, процес готування їжі вважали своєрідним видом медитації, який розслабляв, відновлював та посилював психологічний стан людини. Насправді процес кулінарії дуже заспокоює нервову систему та наповнює вас новими емоціями.

5. Читання

 Головне в читанні - це політ фантазії, який відриває нас від цілковитої буденності та рутини. Читання - це найкращий спосіб відволіктися від потоку негативу, який йде на людину. Читання одночасно розвиває, відволікає та заспокоює. Зараз це хороший спосіб отримати нові позитивні емоції. Під час читання людина проживає історію головного героя та відчуває такі емоції, які відчув книжковий персонаж. Я рекомендую під час карантину надати перевагу позитивним книжкам, які не дозволять вам ще більше стресувати.

6. Домашні б'юті-процедури

 Як для жінок, так і для чоловіків такі процедури, це своєрідна медитація. Способом розслабитися можуть стати і процедури догляду за собою.

7. Відеодзвінки

 Пандемія коронавірусу в Україні лишила людей живого спілкування, посиденьок з друзями та прогулянок. Проте відверті розмови в наш час можливо повернути за допомогою мережі Інтернет. Не варто ігнорувати спілкування з друзями. Найкращим способом повернути "живий контакт" стануть відеодзвінки. Спілкування з людьми дуже потрібне для підтримки вашої нервової системи для того, щоб відволіктися та отримати підтримку від ваших близьких. Доведено, що коли людина говорить про свої проблеми та переживання їй стає набагато легше. Тому такий спосіб комунікації для вас буде своєрідними ліками.

8. Перегляд фільмів

 Фільми - це хороша платформа для польоту фантазії, розвитку аналітичного мислення та відпочинку. Дивіться позитивні та мотиваційні фільми. Серед жанрів це можуть бути комедії, детективи, історичні кінострічки. Фільм може подіяти на вас, як антистресова пігулка. Також ви отримаєте заряд позитивної енергії.

9. Чистка

Міні-ремонт, перестановка меблів, генеральне прибирання, - це також антистресові заняття. Можливо ви помічали, що після прибирання вам ставало легше. Це відбувається через те, що чистота в будинку розслабляє та мотивує. Також таке заняття дає розвиватися вашому креативу, адже коли, як не під час карантину ви нарешті зробите те, що давно планували.

10. Порядок в гаджетах

 Порядок в гаджетах - порядок в голові. Видалення непотрібних фотографій, контактів, додатків дає вам відчуття того, що оновлення відбувається.

11. Хобі

 Можливо, через брак часу ви забули, що добре вишиваєте, смачно печете тістечка чи гарно малюєте. Якщо це дійсно так, то зараз саме час повернутися до справи, яка вас надихає. Рекомендую займатися хобі для підтримки психологічного стану. Вам потрібно дати волю емоціям, фантазії та натхненню. Дрібна моторика безпосередньо впливає на мозок. Заняття улюбленою справою дуже терапевтує та розслабляє. Творчість - це хороше місце для звільнення від поганих емоцій.

12. Планування подальших дій

 Складання планів та аналіз проробленої роботи також позитивно впливає на ваше самопочуття. Креативне мислення приноситиме вашому психологічному здоров'ю. Якщо ви з певних причин втратили роботу, то не варто одразу впадати в депресію. Зараз у вас є час проаналізувати свої здобутки та свою професію. Потрібно сісти і подумати про те, яка справа принесе вам дохід упродовж чи після карантину. Подумайте про свої можливості, досягнення та таланти. Сконцентруйтеся на тому, чим ви хочете займатися, та що для цього ви можете зробити.

 

Головне пам'ятайте, що будь-яка дія - це крок від депресії!

Бережіть себе, свою сім'ю! Будьте здорові!

 

Що потрібно знати студенту – першокурснику
 
   Бути студентом не так просто, як здається. Особливо в перші дні й навіть тижні навчання, коли все навколо вас незнайоме, незвичне. Ви адаптуєтесь до нових життєвих обставин. Цей стан звикання до нового дуже скоро мине.

Поради для швидкої орієнтації в перші дні навчання

• Візьміть собі за правило приходити на заняття на 10—15 хв раніше, щоб без зайвого хвилювання знайти потрібну аудиторію, підготувати своє робоче місце.
•  Одразу знайдіть та запам’ятайте розклад занять вашої групи. Розклад може змінюватися, тому частіше зазирайте у нього.
• Ознайомтеся з усіма підрозділами навчального закладу, які можуть знадобитися: директор, заступники директора, аудиторії, завідувач відділенням, бібліотека, читальний зал, їдальня тощо. Дізнайтеся графік їхньої роботи.
• Дізнайтеся й запишіть прізвища та імена ваших викладачів, керівника вашої трупи, одногрупників, їхні домашні й мобільні телефони, адреси електронної пошти, особливо старости групи.
• Якомога швидше навчіться конспектувати лекції. Придбайте достатню кількість зошитів. Помиляється той студент, який пише всі конспекти в одному зошиті, готуватися до іспитів буде складно. Головне, щоб у вас завжди лежали «запасні» 1—2 ручки, також зручно мати при собі ручку червоного або іншого кольору — з їх допомогою ви зможете підкреслювати найважливіші визначення, ставити позначки на полях, виділяти нові терміни тощо.
• Обов’язково запишіть ці дані у відповідному зошиті: прізвище, ім’я та по батькові викладача, який веде певний предмет, дні та години, коли викладач буває на роботі. Коли виникне потреба отримати консультацію у викладача, чи здавати реферат - ця інформація буде дуже цінною.
• Налаштуйтеся на те, що підготовка до сесії починається… з першого заняття. На семінарах ведіть себе активно — виступайте з доповненнями, уточненнями, ставте запитання. Якщо при цьому не будете пропускати лекції і будете своєчасно здавати реферати, маєте шанс отримати залік або іспит «автоматом».
 
Якщо хочеш бути щасливим
Бажай цього.
Будь самим собою.
Стався до людей так, як би ти хотів, щоб вони відносилися до тебе.
Підтримуй добрі взаємовідносини в сім’ї.
Не пам’ятай зла.
Більше віддавай, ніж отримуй.
Слідкуй за своїм здоров’ям.
Звертай більшу увагу на внутрішню красу(характер) ніж на
зовнішність, популярність, одяг, гроші, владу.
Вивчай закони природи.
Прислухайся до добрих порад.
Будь задоволений тим, що маєш.
Намагайся отримати декілька професій.
Виконуй домашню роботу і вчись працювати.
Уникай сварок, не заздри і не гнівайся.
Не соромся задавати питання.
Будь відповідальним, справедливим і чесним.
Будь щасливий!