Відокремлений структурний підрозділ "Новокаховський політехнічний фаховий коледж Національного університету "Одеська політехніка"

logo

Обери своє майбутнє - заповни анкету для вступу до НПФК Одеської політехніки! Анкета для абітурієнта: https://form.jotform.com/232982221910048 Заповнюй анкету для абітурієнта за посиланням! https://form.jotform.com/232982221910048

День психічного здоров'я 2021

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я

 10 жовтня з 1992 року відзначається Всесвітній день психічного здоров’я. Девіз Всесвітнього дня психічного здоров’я – «Психологічне і психічне здоров’я: перша допомога для всіх».
 Його метою є скорочення поширення депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії та розумової відсталості. Адже, згідно статистики в Україні 1,2 млн. жителів страждає психічними розладами. Зростанню захворюваності сприяють інформаційні перевантаження, політичні й економічні катаклізми в країні, а провісниками захворювань є стреси. 

В даний час ще одним негативним фактором для психічного здоров’я  населення стала пандемія COVID-19, що порушила звичне життя  мільярдів людей в світі, викликала перебої в наданні медичної  допомоги. Вже котрий рік поспіль Україна займає перше місце за  кількістю психічних розладів у Європі. За оцінками фахівців, від  різноманітних нервових розладів страждає кожен третій українець!

Психічне здоров’я має першочергове значення для особистого благополуччя, підтримки здорових сімейних відносин і здатності кожної окремої людини зробити внесок в життя суспільства.

Психічне здоров’я – це стан душевного благополуччя, яке дає кожній  людині можливість здійснювати власний потенціал, долати звичайні  життєві стреси, плідно працювати. Психологічно здорова людина – це  насамперед людина спонтанна і творча, життєрадісна і весела, відкрита, пізнає себе і навколишній світ не тільки розумом, а й почуттями, інтуїцією.
 У збереженні та зміцненні психічного здоров’я важливе значення має дотримання принципів здорового способу життя. Особливе значення має психогігієна – це комплекс заходів з дотриманням культури між особистих стосунків, уміння керувати своїми емоціями, чергувати працю і відпочинок, створювання сприятливого психологічного клімату у колективі, сім’ї; систематично займатись фізичною культурою, додержуватись раціонального харчування, режиму дня, достатньо спати, позитивно мислити, бути оптимістичним, доброзичливим.
 

5 корисних звичок, для здорової психіки та

поліпшення психічного здоров’я :

1 Спорт і правильне харчування. Збалансований раціон і помірне фізичне навантаження – запорука міцних судин, нервової системи і сильного імунітету.

2 Глибокий сон не менше 7-8 годин. Сон сприяє швидкому відновленню організму, а відповідно, більшої стійкості до стресових ситуацій.

3 Хобі, заняття за інтересом. Заняття улюбленою справою змушує організм виділяти «гормон радості».

4 Спілкування з цікавими і позитивними людьми! Позитивно налаштована людина заряджає оточуючих енергією!

5 Уміння і можливість виговоритися. Шкідливо приховувати негативні емоції і замикатися в собі. Накопичені з року в рік образи, недомовленість, нерозуміння і стрес можуть вилитися в серйозні психічні розлади, наслідки яких можуть стати незворотними і фатальними.

Практичний психолог Ніколенко О.П.